Onderzoeken 

 

 

 

“Soms wil je gewoon meten waar je aan toe bent..."

 

 

 

ADR-interHRM is werkt samen met een gerenommeerd Amerikaans onderzoekscentrum waar  onderzoeksmethoden en testen worden ontwikkeld die vervolgens toegespitst worden op de Nederlandse situatie.

 

 

"Bij werving- en selectieprocessen zijn we er aan gewend. Maar ook bij de ontwikkeling van personeelsbeleidsinstrumenten zoals potentieelbeoordeling, competentie-management, opleidings- en ontwikkelplannen of bij loopbaanbegeleiding, (team)coaching, reïntegratie-trajecten  bestaat regelmatig de behoefte om indrukken en beleving objectiever te staven. Soms wil je gewoon meten waar je aan toe bent."

 

 

Wij gebruiken deze testen en onderzoeken als onderdeel van onze adviestrajecten. Om u een indruk te geven van de mogelijkheden lichten wij een aantal van deze onderzoeken toe.

 

Alle onderzoeken kunnen worden verricht bij ons of op uw eigen locatie, zodat uw medewerkers niet hoeven te reizen.

 

Onderzoek functieprofiel Wie of wat is er nodig in deze functie?
Onderzoek functiegeschiktheid 

Is deze kandidaat geschikt voor deze functie?

Welke begeleiding, coaching heeft deze kandidaat nodig in deze functie?

Welke kandidaat past het best bij deze functie?

Welke functie past het best bij deze kandidaat?

Onderzoek optreden en gedrag

Hoe gedraagt deze persoon zich in het werk?

Hoe reageert deze persoon op werkgerelateerde spanningen, tegenslagen en conflicten?

Wat motiveert deze persoon?

Team-analyse

Wat zijn de sterke en zwakke kanten van dit team?
Waar zitten de verbeterkansen?

Carrière onderzoek   
Beroepskeuze-onderzoek  

 

 

 

1.      Onderzoek functieprofiel

Wie of wat is er nodig in deze functie?

 

 

Op basis van de functiebeschrijving en een vragenlijst wordt informatie verzameld, waarmee een “functiemodel” wordt samengesteld. Dit functiemodel geeft inzicht welke eigenschappen er in welke mate nodig zijn om de functie goed te kunnen vervullen. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij het vergelijken van functieprofielen, functiewaarderingsvraagstukken, selectieprocessen en functie-geschiktheidsonderzoeken.

 

De rapportage bestaat uit een grafische weergave van 20 ingeschaalde eigenschappen en een beschrijving per eigenschap van de ideale kandidaat. De rapportage wordt op verzoek mondeling toegelicht.

 

 terug

 

2.      Onderzoek functiegeschiktheid

Is deze kandidaat geschikt voor deze functie?

Welke begeleiding, coaching heeft deze kandidaat nodig in deze functie?

Welke kandidaat past het best bij deze functie?

Welke functie past het best bij deze kandidaat?

 

Interview en psychometrische testen vormen de basis van dit onderzoek. Afhankelijk van de functie maken ook rollenspelen en praktijkopdrachten deel uit van het onderzoek. Het onderzoek geeft inzicht in het denkvermogen, interesses en persoonseigenschappen van de kandidaat in relatie tot de specifieke eisen die aan de functie(s) worden gesteld. Een onderzoek functieprofiel is altijd inbegrepen. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden bij selectieprocessen, loopbaanevaluatie, persoonlijke ontwikkelplannen en competentiemanagement.

 

Afhankelijk van de vraagstelling zijn verschillende rapportagevormen mogelijk:

 

Het plaatsingsadviesrapport is een uitgebreid rapport en is een goed hulpmiddel om vast te stellen hoe goed een persoon in een bepaalde functie past. Basis van de rapportage is een profielschets van de kandidaat. In deze profielschets gaan we in op het werk-en denkniveau, interesses en persoonseigenschappen van de kandidaat. Bovendien wordt op deze deelgebieden en in totaal aangegeven in een percentage in hoeverre de kandidaat overeenkomt met de ideale kandidaat uit het functieprofielonderzoek. Op basis van de afwijkingen ten opzichte van de functie-eisen suggereren wij u, indien gewenst, bovendien een aantal vragen die u aan de kandidaat kunt stellen tijdens een volgend gesprek. In het rapport wordt een indicatie van waarheidsgehalte van de beantwoording gegeven, die gebaseerd is op consistentie van beantwoording in het psychometrische deel van het onderzoek. Van deze rapportage is ook een beknopte versie mogelijk.

 

Het begeleidings/coachingsadvies bevat net als het plaatsingsadviesrapport een volledige profielschets van de medewerker of kandidaat in relatie tot het gekozen functiemodel. Het rapport bevat aanbevelingen en suggesties voor de begeleiding van de medewerker in de functie op die punten waar het profiel afwijkt van de functie-eisen. Hierdoor is het begeleidings/coachingsadvies een goed hulpmiddel bij de ontwikkeling en groei van medewerkers in een functie.

 

Het individuele rapport is niet gerelateerd aan een specifieke functie. Het geeft de scores aan die op de verschillende schalen uit de testen gehaald zijn. Bovendien wordt er beschreven wat deze uitkomsten betekenen. Het rapport is bedoeld voor de geteste kandidaat en wordt opgesteld als er geen plaatsings- of begeleidingsadvies wordt gevraagd. Individuele rapporten zijn goed bruikbaar bij het samenstellen van een competentie-databank binnen een organisatie.

 

Het functie-adviesrapport vergelijkt de profielschets van de geteste kandidaat met meerdere functiemodellen. Hierdoor kan beter inzicht ontstaan in welke (soort) functie het best bij de kandidaat past. Het rapport is een goed bruikbaar hulpmiddel bij beroepskeuze, loopbaanbegeleiding, employability-vraagstukken.

 

  terug

 

3.      Onderzoek optreden en gedrag

Hoe gedraagt deze persoon zich in het werk?

Hoe reageert deze persoon op werkgerelateerde spanningen, tegenslagen en conflicten?

Wat motiveert deze persoon?

 

Door dit gedragsonderzoek kunnen (aspirant) medewerkers meer te weten komen over sterke en zwakke kanten in hun optreden in het werk. Het gedragspatroon wordt vanuit acht werkgerelateerde invalshoeken in beeld gebracht. Doel van het onderzoek is het bevorderen van zelfinzicht en daamee het bevorderen van de persoonlijke effectiviteit. Het onderzoek kan separaat worden afgenomen, maar vormt vaak een onderdeel van een volledig assessmentprogramma of van een team-analyse.

 

De rapportage geeft inzicht in sterke en zwakke kanten van het gedrag in de werksituatie. Het rapport helpt de medewerker sterke kanten te herkennen en volledig te benutten en helpt de medewerker bewust te worden van kanten die de effectiviteit kunnen beperken. De rapportage kan gebruikt worden bij het opstellen van een individueel ontwikkelplan.

 

  terug


4.      Team-analyse

 

Een team samenstellen is meer dan mensen bij elkaar zetten in een vergadering om aan een project te werken. De chemie binnen de groep en de rolverdeling hebben aanzienlijke invloed op het resultaat van de teaminspanningen. Aan de basis van onze teambegeleidingstrajecten staat de teamanalyse. Wij hebben capaciteit voor de analyse van teams bestaande uit één teamleider en maximaal 12 teamleden.

 

Interviews en psychometrische testen maken deel uit van de analyse. In de testen worden de teamleden en de teamleider individueel onder de loep genomen in het licht van kritische factoren die belangrijk zijn voor teamsucces.

 

Het onderzoek geeft inzicht in de sterke en zwakke kanten van het team en in de dominante gedragsfactoren van ieder teamlid. Op basis van dit inzicht doen wij aanbevelingen voor de samenstelling van het team, suggesties voor het optimaal gebruiken van de individuele sterke kanten binnen het team en de vergroting van de teameffectiviteit. Bovendien bevat de rapportage een onderdeel aandachtspunten voor de teamleider en de eventuele teambegeleider.

 

 terug

terug naar beginscherm